Gamification inspireert mensen, motiveert hen actie te ondernemen en stimuleert leren door de introductie van spelelementen.  Het doel is het introduceren van een wedstrijdelement. Dit is een beproefde en betrouwbare methode voor de meeste (zo niet alle) salesprofessionals.

Waarom zou u gamification moeten gebruiken binnen uw salesteam? Op deze manier hoeven nieuwe producten er niet binnen korte tijd ‘ingestampt’ te worden en er ontstaat een gezonde competitieve sfeer. Ook wordt kennis van nieuwe producten gemakkelijker onthouden en toegepast, en het biedt handige rapportagemiddelen en statistieken. Het biedt ook uiterst contextuele scenario's om te oefenen met social selling.

Gebruik deze gids om uw gamification-strategie te plannen en uw team te inspireren terwijl ze aan hun mijlpalen en verkoopdoelen werken.

Ideeën en implementatieplannen:

1    |     2   |     3    |     4    |     5    |     6

1: Wedstrijd afzetgebied plannen

Stel in Sales Navigator het gebied in waarin u actief bent

Doel

Medewerkers stimuleren om accounts en leads op te slaan.

Meting

Medewerkers moeten binnen een periode van twee weken 20 leads en 10 accounts opslaan

Selectie en beloning

Er wordt een 'winnaar' getrokken die van een salesmanager een aanbeveling op zijn of haar LinkedIn-profiel krijgt.

2: Benut informatie

Verstuur pakkende InMail-berichten

Doel

Het gebruik van InMails stimuleren om nieuwe relaties en verkoopkansen te genereren.

Meting

Elke medewerker moet na een periode van vier weken twee van zijn of haar beste InMails indienen met de reacties die ze op deze berichten ontvingen.

Selectie en beloning

De persoon met de beste InMail wordt als winnaar gekozen. Deze persoon krijgt een aanbeveling op zijn of haar LinkedIn-profiel van het hoofd van de salesafdeling. De aanbeveling kan bijvoorbeeld ingaan op het vermogen van de medewerker om relaties op te bouwen, visie te hebben en de rest van het team te helpen succesvol te zijn.

3: Wedstrijd Social Selling Index-score

Kijk wie zijn of haar SSI-score het meest weet te verhogen

Doel

De SSI-score verbeteren en betrokkenheid van alle medewerkers stimuleren.

Meting

Grootste procentuele toename van de SSI over een periode van drie maanden.

Selectie en beloning

De wedstrijd moet het hele kwartaal duren. De vijf best scorende medewerkers kunnen een 15 minuten durend een-op-eengesprek winnen met een senior salesmanager.

4: Een professioneel merk opbouwen

De beste LinkedIn-profielen

Doel

Het salesteam aanmoedigen hun LinkedIn-profielen te verbeteren en uw merk op de best mogelijke manier online te vertegenwoordigen.

Meting

De profielen van het salesteam worden beoordeeld door de programmamanager. Winnende profielen moeten de top 10 profieltips hebben geïmplementeerd en zijn geoptimaliseerd voor hun klantenbestand.

Selectie en beloning

Twee winnaars ontvangen een aanbeveling van een salesmanager op hun profiel.

5: Relaties opbouwen

Gebruik TeamLink om te worden voorgesteld

Doel

Stimuleer het gebruik van TeamLink om te worden voorgesteld aan potentiële klanten.

Meting

Laat de medewerkers succesverhalen indienen over het gebruik van TeamLink bij het benaderen van een prospect. Zorg ervoor dat de medewerkers voldoende details toevoegen aan hun beschrijving.

Selectie en beloning

Degene met het meest indrukwekkende succesverhaal is de winnaar. De winnaars kunnen bijvoorbeeld een goodiebag van het bedrijf winnen of een aanbeveling op hun LinkedIn-profiel van een senior salesmanager.

6: De juiste mensen vinden

Bekijk wie de meest zoekopdrachten uitvoert en veel profielen bekijkt

Doel

Het salesteam stimuleren Sales Navigator te gebruiken voor het zoeken naar prospects via Lead Builder en om profielen te bekijken voordat ze contact opnemen.

Meting

Het aantal profielweergaven en het aantal zoekopdrachten gedurende een bepaalde maand.

Selectie en beloning

De wedstrijd moet een volledige maand beslaan. Er zijn twee winnaars: de persoon met de meeste profielweergaven in de betreffende maand, en de persoon met de meeste zoekopdrachten in deze maand. De winnaars ontvangen beide een cadeaubon van hun managers.